FRISENLUND SØ

Hr. og Fru Falke

Her er så beretningen om Tårnfalkene, der efter bare een time efter den nye uglekasse var hængt op, kom og tog den i øjesyn, for derefter at "flytte ind". Kassen er hængt op overfor vores terrasse, ca 40 m afstand.

Vi kaldte parret hr og fru Falke, en overgang var der tre, men de blev hurtigt et par.

Så snart kassen var accepteret tog kurtiseren fart fra hr Falke. De parrede hele tiden. Konstant var han på jagt og fangede og leverede mus til sin udkårne. Hun sad bare i træet tæt ved kassen og ventede .......

Hr Falke viste sig at være den perfekte gemal. På afstand kunne man høre hans langtrukne miiiiip når han yndefuldt nærmede sig træet, og hende der straks svarede med korte mip mip mip. Vi kunne tydeligt se musen hænge i fangerne når han kom svævende ind over trætoppene.Han afleverede musen og hun fløj hen i et andet træ for at fortære den.

I starten var de lidt sky og fløj væk når vi gik i haven. Men snart havde de vænnet sig til os og nu er de faktisk ligeglade. 

Efter nogen tid var fru Falke konstant i kassen, undtaget når hr Falke kom hjem med føde....straks når hun havde spist fløj hun op i det nyharvede markstykke for at pudre og gøre fjerpleje inden hun igen fortrak til kassen.

En pudsig ting er at når hr Falke havde fanget mus som hun ikke rigtig var sulten til, blev de gemt forskellige steder til senere fodring. Jeg så direkte at han landede ved foden af et træ og skubbede musen helt ind til stammen. En anden gang gemte han en i en hulning i et træ eller i kanten af en musvitkasse. Flere gange gemte han den i en hulning ved en græstørv på marken. Så angreb han hvis der kom en krage eller en due i nærheden af forrådet.

Efter nogen tid begyndte hr Falke at gå ind i kassen når han havde overladt sin fangst til fruen. Når hun så havde pudret fløj hun retur og han måtte igen ud - tit mødtes de lige i redehullet.

Det er samme procedure hver gang - og det har virkelig været en fest at følge.

Nu venter vi bare på at der kommer unger - det varer nok ikke længe for de er ikke så meget i kassen som før - kan være pladsen er blevet lidt trang. 

Ville ønske jeg kunne skaffe et kamera til kassen, det kunne have været sjovt at følge.

Der er faktisk en anden pudsig men knap så god en historie, som kunne være endt rigtig galt.

Nu er det jo nemt at høre når tårnfalkene kommunikerer, ligesom det er nemt at høre hvis der er fare på færde......

En nat kl ca 03, vågnede jeg ved hr Falkes panikagtige skrig. Virkelig voldsomt, så jeg vidste at der måtte være noget helt helt galt.

Jeg fløj ud på terrassen kun iført natbluse og i bare tæer - balladen blev ved. Jeg hentede kikkerten og indstillede op mod kassen.... så hørte jeg nogle kradselyde i barken på det gamle fyrtræ - jeg løb hujende og baskende mod træet da min værste frygt blev virkelig - det var en skovmår der huserede i fyrretræerne omkring redetræet....

Heldigvis lykkedes det mig at få lavet så meget ravage at dyret fortrak. Jeg så den løbe ned af stammen og væk, skræmt af synet, men hvem ville ikke blive det (ha ha ha ) en hujende furie i natbluse og røde træsko midt om natten.......

Fortsættelse følger når ungerne viser sig............

Mus gemt i det splittede træ
Mus gemt i det splittede træ
Mus gemt ved græstørv
Mus gemt ved græstørv

En mus gemt ved en græstørv på marken. Man kan tydeligt se mærker efter tårnfalkens fangere